Pasientforløp
Pasientforløp
Diagnosebaserte behandlingslinjer har hatt suksess i spesialisthelsetjenesten. Mange har derfor ment at resultatene kan bli enda bedre om man strekker de enkelte behandlingslinjene ut til å omfatte tiden både før og etter et sykehusopphold. Det kan virke logisk, men både forutsetninger og målsettinger med behandlingen er annerledes i primærhelsetjenesten.
En viktig erfaring i dette arbeidet har vært at spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten tenker forskjellig om pasientforløp. Mens pasientforløp i sykehus er utviklet i forhold til faglige retningslinjer for enkeltdiagnoser, er hovedmålet i forløpet i kommunehelsetjenesten å ivareta pasientens samlede medisinske behov og funksjonsevne og legge til rette for at pasienten skal greie seg selv på best mulig måte. I tråd med dette er det mest effektivt og størst behov for at helsepersonell i kommunene styrker sin basiskompetanse når kommunene skal ta over et større ansvar i behandlingen av pasienter.
Helsedirektoratet har utviklet pasientforløp innen kreft - pakkeforløp innen kreft, som er sammenlignbart med beskrivelser av pasientforløp. I 2015 har Høyre lovet at det skal etableres pakkeforløp i psykiatri.
PsykiØsterdal har kartlagt, analysert og beskrevet eksisterende og fremtidige pasientforløp etter Veileder om helhetlige pasientforløp (Norsk helsenett SF). For å tilpasse teknologistøttet samhandling har vi definert den nye samhandling til "Samhandlingstjenester". Mer informasjon om prosessen finnes HER.
Det er beskrevet pasientforløp innen:
Pasientforløp 1 og 3 er basert på eksisterende, identifiserte retningslinjer for samarbeidet mellom kommuner og Helseforetak. Nasjonale retningslinjer for ROP ligger til grunn for beskrivelsen for pasientforløp 3. Pasientforløp 2 bygger på eksisterende Behandlingslinje innen demens og er revidert vår 2015.
Tilgang og fremstilling er helt avgjørende for om dette skal brukes som et arbeidsverktøy. SI jobber derfor med å lage en god fremstilling av forløpene, som man håper blir tilgjengelig for ansatte og pasienter i HF og kommuner i løpet av 2014.
All samhandling reguleres av Tjenesteavtaler mellom HF og kommuner.
PsykiØsterdal startet i februar 2014 opp med ny samhandlingsmetode med bruk av videokonferanse på noen utvalgte områder basert på disse pasientforløp.
Områder man starter med er:
- Behandlingsmøte/ansvarsgruppemøte/samarbeidsmøter/fagmøter
- Rask Bistandstime (RBtime)
- Second opinion/vurdering/veiledning mellom kommune - HF
Utover dette brukes videokonferanse allerede mye i kompetanseutvikling, samarbeid og veiledning for ansatte i kommunene og ved SI.